30 dní na vrácení. Nakupte nad 2 300 Kč a dopravu máte ZDARMA. 
Den nahodilých skutků laskavosti aneb proč jeden den proměnit v každý den

Den nahodilých skutků laskavosti aneb proč jeden den proměnit v každý den

Seberozvoj

Věděli jste, že konání dobra a skutků laskavosti pro druhé lidi nás činí šťasnými? I přesto, že se jedná o takový dopaminový bonbónek, který rychle vyšumí, je pouze na vás, kolik si jich za den dáte. (Není se čeho bát, denní limit bonbónů laskavosti zatím nikdo nenastavil) Apropos možná škoda, že se tento lék nedoporučuje častěji, že?

Den nahodilých skutků laskavosti je den, který připadá v převážné většině světa na 17. února. Jak již jeho název vypovídá, slavíme a konáme laskavost. 

Důvodem našeho štěstí z pomoci druhým je podle několika vědeckých studií především fakt, že dělat věci pro druhé je jednoduše naše přirozené nastavení. Zaměňte si pradávný sběr plodů a dřeva na oheň za chození na fotbal, návštěvu městských akcí, starání se o komunitní zahradu a srazy s přáteli. Děláme jiné věci, ale princip zůstává stejný – chceme někam patřit, zapadat, mít tu naši komunitu lidí. Přispívat někomu jinému nebo většímu, než jsme my sami, nám vždy přinášelo psychickou a sociální potěchu. 

Skutky laskavosti mohou mít všeliký rozměr, důvod i podobu. Ačkoliv jsou finance zajisté hodnotným darem (velké a významné plus vás nemine) je možné, že vám samotným nádržku štěstí zas tak moc nenaplní. Většinou posíláme příspěvky někomu vzdálenému a přicházíme tak o tu nenahraditelnou upřímnou reakci obdarovaného. Může se pak stát, že vám bonbónek nebude tak dobře chutnat, a to je škoda. Krása na dobrých skutcích je ta, že se vždy najde laskavost, která je v našich možnostech a překážkou v konání nám může být leda naše vůle, ochota, odvaha nebo čas.

Jak já bych si přála, aby paní Růženka ocenila, když ji podržím dveře nebo popřeji hezký den. Aby si všimla, že se ji právě stalo něco hezkého. Mohlo by to být mrzuté, ale na naši mezigenerační dynamiku jsem si už zvykla. Tím chci ale říci, že se nemusí naše očekávání setkat s realitou. Pasivní či negativní reakce může mít demotivující účinky, ale věřte, že to smysl má. Konání laskavosti vám bude dělat radost, přinese vám třeba i nové přátelé a dost pravděpodobně vám ji někdo i vrátí. 

Věřím, že nápadů máte plno, ale kdyby někdo potřeboval trochu inspirace:

  • Oceňte nahlas někoho, kde je na vás hodný a jste za něj vděční.
  • Pozvěte vystresovaného kolegu/kolegyni na šálek (skleničku?) dobrého nápoje.
  • Pomozte někomu s úkolem/prací, kterou nestíhá.
  • Když budete dlouze pozorovat někoho v tramvaji, usmějte se. (Ne, není to nutně flirt.)
  • Darujte nepotřebné věci někomu, kdo jim dá nový život.
  • Pochvalte někoho cizího, že je krásný nebo, že mu to sluší. (“Ale ale ale, ruce pryč!” Ne, teď vážně, flirtování to být nemusí.)
  • Upečte něco dobrého a podělte se o to.
  • Vyberte si nějaké drobáky a rozdávejte diškrece

Někdy se může zdát, že je náš den plný hrůzy, ale když se rozhodnete hledat radosti a laskavosti – garantuji, že je uvidíte.

Autor: Nikola Lisá

Naposledy přidané

Nahoru