30 dní na vrácení. Nakupte nad 2 300 Kč a dopravu máte ZDARMA. 
Jóga je cesta za pocity. Rozhovor s jógínkou Danielou Bacíkovou

Jóga je cesta za pocity. Rozhovor s jógínkou Danielou Bacíkovou

Živelná, rozesmátá, autentická. Jógínku Danielu Bacíkovou možná znáte pod přezdívkou Baci a třeba jste se někdy ocitli i na jedné z jejich kreativních pohybových lekcích. Pro Kinoko sestavila Daniela jógovou flow pro zdravé pánevní dno a během natáčení jsme si povídaly třeba i o tom, co je pro ní v životě i pohybu OK a jak čerpat sílu z vlastního těla.

Baci hrála osm let závodně basketbal, ze kterého si kromě lásky k pohybu odnesla také zkrácené svaly, protože na protahování se tam moc nehrálo. Józe se jako lektorka věnuje přes dvanáct let. Potkat jste se s ní mohli třeba na střeše Lucerny, při létání ve studiu Poletíme, nebo na vinyase v Yoga Movement nebo Jóga Letná.

Začínala nejprve s dynamičtější hatha jógou, pokračovala ashtangou a nakonec se dostala k antigravitační józe, které se říká také fly jóga či aero jóga. Momentálně se věnuje i vinyáse a kombinuje ji s aromaterapií, protože vůně pomáhají k rychlejšímu uvolnění.

Co pro tebe znamená jóga?

Jóga je cesta za vším, co potřebujeme. Pro mě konkrétně je to cesta za pocity, protože – a teď řeknu to krásné klišé – svět je uspěchaný, málokdy máme možnost se zastavit. A právě to zastavení pro mě jóga představuje. Je to čas, kdy se napojím sama na sebe, kdy si připomenu, jak je mi ve vlastním těle a co musím udělat proto, abych se cítila dobře. V józe nám občas dojdou věci, na které nemáme během života čas si uvědomit. Tak nějak se nám možná i rozsvítí.

Co je a není jóga?

Jóga je pro každého něco úplně jiného, navíc v každé životní etapě se lidem názor na jógu mění. Nikdy není finální. Pro někoho je jóga jen dech, pro jiného fyzický pohyb, pro dalšího filozofie.

Co je a není OK v pohybu?

OK je vztekat se a radovat se zároveň. Není OK bolest a přemlouvání se. Když je vaší motivací k pohybu jen to, že musíte, když vás něco bolí, ale chcete to dělat, jen abyste měli pěkné tělo, nebo proto, že se to všude píše... To podle mě není OK, protože to není přirozené a pohyb by přirozený být měl.

Jakou roli má pánevní dno v józe?

Pánevní dno je důležitá a složitá oblast. Cokoli v sobě držíme, třeba stres či negativní emoce a zážitky držíme nejen v mimických svalech, tedy ve výrazu obličeje, ale podvědomě stahujeme i oblast spodního břicha, beder, kyčlí a právě pánevního dna. Je důležité tato místa zrelaxovat, ale zároveň i posilovat a aktivovat. Je to stejné jako s jinými svaly – ty také posilujeme, ale k tomu, aby byly funkční a nebolely, je musíme zároveň relaxovat a uvolňovat.

Proč bychom jako ženy měly s pánevním dnem pracovat?

Má to tři roviny. Aktivace, posílení a uvolnění. Uvolňovat pánevní dno bychom měli, pokud máme velmi sedavé zaměstnání a nebo při něm dlouho v kuse stojíme. Spodní část těla je pak hodně namáhaná gravitací nebo minimálním pohybem. Nebo také když cítíme, že jsme v častém stresu, který často vede třeba k bolestivé menstruaci nebo bolesti spodní část zad. Pozor i na hodně vrzavé kyčle. To vše je ukazatelem, že musím uvolňovat stažení v těle. Naopak posilovat pánevní dno bychom měli, pokud za sebou máme porod, nebo trpíme inkontinencí. Preventivní práce s pánevním dnem je pak důležitá, abychom věděli, co tam dole máme, z čeho je pánevní dno složené, jak ho aktivovat a jak procítit část těla, která sice není vidět, ale pro ženu je nesmírně důležitá.

Jak ještě poznám, že může být s mým pánevním dnem něco špatně?

Těch příznaků je hodně, může to být únik moči, bolesti zad, bolestivá menstruace, ztráta pocitu ženství, chuti na sex, velká únava, podráždění, nespokojenost sama se sebou. To vše může být signál, že s pánevním dnem není něco v pořádku a že bych se mu měla věnovat.

Co cítíš, když si zvědomíš pánevní dno?

V prvé řadě cítím něco, co sama zanedbávám. Když ale pošlu do pánevního dna svou pozornost, cítím pevnou půdu pod nohama, neskutečný klid a uvolnění, díky kterému můžu přesvědčit tělo, že mu nic nehrozí, že se neustále nemusí něčemu bránit a proti něčemu bojovat. Je to také objevení silného zdroje energie, který třeba není tolik využívaný a opečovávaný.

Jak z tohoto zdroje čerpat?

Tak, že hodně zapojíme představivost. O pánevním dnu se říká, že v něm sídlí veškerá ženská energie. Ta zažehává vnitřní oheň, který putuje do celého těla. Stačí se na něj pak zaměřit a poslat ho tam, kde nejvíc potřebujeme.

Jak do pánevního dna správně dýchat?

Správný dech do pánevního dna je trochu atypický. V jakémkoli jiném pohybu vedeme s nádechem pohyb směrem nahoru, ale pánevní dno naopak s nádechem uvolňujeme. Moc hezké přirovnání je, že si v oblasti podbřišku představíme květinu, která se s nádechem rozvine a přinese uvolnění kamkoli, kam dosáhne, nejen do břicha, ale i do beder a spodní části zad. S výdechem se naopak květina stahuje do toho nejmenšího poupátka. Dech rozpouští vše těžké a pro tělo nepotřebné. Dech je cesta k uvolnění a k upoutání pozornosti. Dech čistí. Dech hojí.

Jak vznikla jógová sestava pro zdravé pánevní dno?

Jógovou flow jsem sestavovala přesně tak, jak by bavila mě, kdybych si ji měla zacvičit ráno nebo večer. Cviky na posílení, uvolnění nebo aktivaci pánevního dna, jsou obecně hrozně nudné, takže proto, abychom s nimi začali pracovat a viděli nějaké výsledky, potřebujeme pravidelnost a motivaci. Volila jsem ásany tak, aby to hezky plynulo, aby tam byla kombinace síly, uvolnění a zastavení se a abychom měli možnost si představit, co se tam dole asi děje.

Do práce s pánevním dnem se dají zapojit i venušiny kuličky. Ty sis teď ty od značky Whoop·de·doo dokonce vyzkoušela. Jak funguje spojení jógy a kuliček?

Práce s kuličkami je skvělá věc, pokud máme pocit, že nám ve vztahu k pánevnímu dnu tolik nefunguje představivost. Když máme pocit, že víme, na co se soustředit, ale vůbec nic necítíme, protože možná vůbec nevíme, co cítit máme. Na svaly pánevního dna si nemůžu ukázat, podívat se, jestli jsou správně zatnuté nebo uvolněné jako je to u jiných svalů. Díky kuličkám se pánevní dno automaticky zapojí samo, najednou už víme, jak se máme cítit při aktivaci, a to nás učí, jak s pánevním dnem pracovat. Ten signál mnohem hlasitější. Je to taková nejrychlejší cesta.

S kuličkami se dá pracovat i v jóga flow, kterou jsi sestavila. Jak se měnil tvůj pohled na kuličky?

Když jsem o kuličkách poprvé slyšela, byla to pro mě jenom erotická pomůcka a neměla jsem vůbec důvod je zkoušet. Možná jsem k nim měla i přirozený respekt. Ženy se ve větší míře samy před sebou stydí a kuličky jsou určitě jedním z tabu. Pro mě bylo velkým překvapením, že se kuličky mohou používat jako jakási zdravotnická pomůcka, a musím přiznat, že právě to je ten důvod, který mě přesvědčil je začít používat. Překvapilo mě také, že existují různé hmotnosti a díky tomu si samy můžeme vybrat, jak moc budeme posilovat.

Jak začít pracovat s pánevním dnem hned zítra?

Práce s pánevním dnem je nejprve o poznání svého těla myšlenkou a pozorností. Je to vědomá meditace, která rozvíjí naší představivost. Všechno začíná pomyšlením. Nemusíte hned začít ani jógovou sestavou, ani kuličkami. Začněte ve frontě na kafe, kde si na pánevní dno vzpomenete a dechem ho aktivujte, nebo si doma lehněte na zem a vtahujte a pouštějte dovnitř pomyslnou špagetu. Hlavní je vaše vlastní motivace a cíl, proč s prací s pánevním dnem začít. A udržte si pravidelnost!

Milá Baci, děkujeme za rozhovor. Máme na tebe poslední otázku. Jak si dáváš najevo sebelaskavost?

V poslední době málo. Ale když ano, dávám sama sobě takové malé odměny. Třeba v podobě dobrého čaje nebo dobrých oříšků, na kterých si teď ulítávám, zapálím si vykuřovadlo, nebo si pohladím psa! To mě vždycky potěší.

 

Autor: Thea Kučerová

Naposledy přidané

Nahoru