Recepty do každé kuchyně
Připravili jsme si tři veganské recepty, které obohatí vaše denní menu. Jsou libo lívance, indické curry či krémová dýňová polévka?
Není nic lepšího, než si po týdnu plném „takeoutů" uvařit domácí jídlo plné zdravých a chutných surovin. Ke snídani čerstvé lívance, na oběd vás zasytí indické curry s rýží a večer pohladí na duši dýňová polévka s křupavým chlebem.
Teď už si jen udělat ke kuchtění příjemnou atmosféru, zástěru kolem pasu a jdeme na to!
Lívance s arašídovo-kokosovou polevou
- 15 minut
- veganské
- bezlepkové
- 6 větších lívanců (2 porce)
Ingredience
Těsto:
- 1 hrnek bezlepkové mouky
- 1,5 hrnku rostlinného mléka
- 1 zralý banán
- 1 lžička kokosového oleje
Poleva:
- 1/2 hrnku kokosového mléka v konzervě
- 1/2 lžičky maca prášku (není nutné)
- 2 lžičky arašídového másla
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
Oloupaný banán rozmašírujeme vidličkou do té doby, dokud nám nevznikne tekutá hmota. Přidáme mouku s mlékem a vše promícháme. Na horkou pánev přidáme trochu kokosového oleje a postupně vylijeme těsto ve tvaru lívanců na pánev. Pečlivě je hlídáme, než uvidíme krásnou zlatavou barvu.
Mezitím, co se nám smaží lívance si vytvoříme polevu. Tu uděláme tak, že vše přidáme do mixéru a rozmixujeme, dokud nebude vše hezky propojené. Druhou možností, kdy vznikne poleva trochu hustší a krémovější je udělat polevu v kastrůlku. Vše do něj přidáme, promícháme a lehce povaříme, dokud nám poleva nezhoustne.
Lívance polijeme polevou a dochutíme ovocem, které máte rádi.
Červené curry s rýží
- 20 minut
- veganské
- bezlepkové
Ingredience
- 2 středně velké cibule
- 4 stoužky česneku
- 200 g cizrny
- 200 g hrášku
- 1/2 středně velkého batátu
- 400 ml kokosového mléka
- hrst čerstvého špenátu
- 3 lžičky červené curry pasty
- 1/2 lžičky chilli
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka skořice
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 hrnku rýže
Postup:
Nakrájíme si na drobno cibuli s česnekem a osmahneme v hrnci. Až dostane cibulka zlatavou barvu, přidáme curry pastu a postupně koření chilli, zázvor, skořici, sůl a dvě lžíce vody. Vše promícháme a mezitím, co se nám postupně smísí chutě koření, si nakrájíme batáty. Ty, společně s hráškem a cizrnou hodíme do hrnce. Směs zalijeme kokosovým mlékem a jedním hrnkem vody. Přikryjeme pokličkou a necháme povařit na mírném ohni.
Během toho, co se nám vaří curry si dáme vařit rýži. Základním pravidlem, aby se nám rýže nepřipálila a zároveň se nemusela slévat voda, je dávat do hrnce rýži s vodou v poměru 1:2 (na hrnek rýže, dva hrnky vody). Přidáme lžičku soli a necháme vařit na středním stupni.
Na poslední chvíli hodíme do hrnce hrst špenátu a necháme ho změknout. Až bude uvařena rýže, můžeme vypnout curry a podávat. Lze dochutit citronem, či posypat semínky.
Dýňová polévka
- 35 minut
- veganská
- bezlepková
Ingredience
Polévka
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 střední Hokaido dýně
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sladké papriky
- špetka chilli
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 400 ml (1,5 hrnku) vody
Opečený chléb
- jakýkoliv chléb, klidně starší. (v receptu je použit bezlepkový cereální chléb)
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletý česnek koření
- olivový olej
Postup:
Nejprve si oloupeme dýni, kterou nakrájíme společně s cibulí na větší kousky. S oloupanými stoužky česneku vše přidáme do hrnce s vodou a povaříme dokud nebude dýně měkká. Uvařenou směs i s vodou nalijeme do mixéru. Přidáme veškeré koření a rozmixujeme do krémové konzistence.
Skoro hotovou polévku nalijeme zpět do hrnce, přidáme kokosové mléko a zhruba hrnek vody. Dáme povařit na mírném ohni. Mezitím si nakrájíme chleba a hodíme ho na rozpečenou pánev společně s olivovým olejem a kořením. Smažíme dokud nebude mít chléb křupavou kůrku.
Polévku odebereme z plotny a můžeme podávat s čerstvě opečenými krekrami.
Doufáme, že si recepty užijete tak jako my. Přejeme dobrou chuť!
Autor: Nikola Lisá